online: 19; azi: 2162; total: 181584 Webdesign - Ajax

Introducere

Ajax este un acronim (denumirea prescurtata) de la Asynchronous JavaScript And XML.
Ajax este o combinatie de mai multe limbaje (client side si server side) folosite impreuna, bazate in principal pe JavaScript.
Aceasta tehnologie isi are originea in anii 1998-2000 cand a fost dezvoltata si folosita de Microsoft in aplicatia Outlook Web Acces utilizand extensii ale proprietatilor HTML incluse in Internet Explorer 5. Dar acest termen "AJAX" a fost creat in 2005, a devenit popular si a cunoscut o dezvoltare accentuata dupa ce a fost folosit de Google in aplicatiile sale: Google Maps, GMail.
In mod standard, inainte de Ajax, pentru fiecare interactiune a unei aplicatii web cu serverul, pagina web trebuia complet reincarcata. Cu tehnologia Ajax pot fi incarcate si modificate doar anumite parti din pagina, prelucrate si generarte de server, fara a reincarca toata pagina web. Acest lucru are ca rezultat incarcarea mai rapida a continutului in pagina si reducerea traficului. De asemenea, pot fi trimise date la server, de la pagina web deschisa, in timp ce utilizatorul urmareste continutul paginii, fara ca aceasta sa fie afectata.
Pentru folosirea Ajax este necesara cunoasterea in primul rand a limbajelor HTML sau XHTML si Javascript, apoi CSS si a unui limbaj de programare pentru partea de server precum PHP sau ASP.
Pentru Ajax nu conteaza tipul limbajului de programare folosit pe partea de server ci raspunsul primit de la server sa fie cu un Content-Type de tip text (plain, XML, HTML).
Ajax este suportat de majoritatea navigatoarelor web, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safarii, ...., si utilizeaza in principal obiectul JavaScript XMLHttpRequest, acesta permite realizarea comunicarii cu serverul si afisarea datelor primite fara a fi necesara reincarcarea paginii.
Avand in vedere ca Ajax trebuie sa foloseasca JavaScript, care poate fi dezactivat de utilizator, iar motoarele de cautare inca nu stiu sa indexeze paginile din site care sunt generate prin JavaScript; trebuie tinut cont de aceste lucruri cand se creaza site-uri web care folosesc Ajax.

Acest curs este , explica pentru incepatori modul de creare si folosire a obiectului XMLHttpRequest si lucrurile de baza in utilizarea Ajax, principalele metode de aplicare si folosire a acestuia in paginile unui site.